Göksel Yilmaz Ensemble

Turkse, Arabische en Koerdische Liederen uit de Levant

Tijdens hun bijzondere optredens wordt de luisteraar meegevoerd op een muzikale reis door het leven, van verlangen tot opstand, verdriet tot intense liefde en blijdschap. Liederen uit Turkije, Libanon, Syrië en Koerdistan voeren u mee op deze reis. Daarnaast bevat het repertoire eigen composities van Yılmaz, beïnvloed door traditionele muziek en westerse stijlen zoals jazz, blues en klassiek. Het spel van het Göksel Yılmaz Ensemble wordt gekenmerkt door zijn grote ritmische kracht, gepaard met een breed spectrum aan klanken en instrumenten.  

Sinds de oprichting van het ensemble in 2006 gaven ze concerten in België, Turkije, Indonesië, Zwitserland en Nederland. In Nederland werden ze uitgenodigd op grote festivals en muziekpodia en in theaters waaronder de Music Meeting in Nijmegen, het Dunya Festival in Rotterdam, RASA in Utrecht en Het Concertgebouw in Amsterdam.

In januari 2008 gaf het ensemble een nieuwjaarsconcert samen met een van de bekendste kamerorkesten van Nederland het Valerius Ensemble. Speciaal voor deze gelegenheid bewerkte Göksel twee eigen stukken voor strijkkwartet en klarinet.

In 2009 trad het ensemble op tijdens het Music Meeting festival in Nijmegen en het Dunya Festival in Rotterdam.

In de lente van 2010 gaf het Göksel Yılmaz Ensemble een bijzonder concert met meestergitarist Jan Akkerman in het Beauforthuis in Austerlitz.  

Het ensemble rond de Turks-Arabische zanger, gitarist en sazspeler Göksel Yılmaz, heeft op 1 december 2011 het debuut album “Gezgin” (“De Reiziger”) in eigen beheer uitgebracht.

Op 20 mei 2012 heeft het ensemble nog een keer opgetreden in het Beauforthuis, dit keer met Nederlands beste jazz trompettist Eric Vloeimans. Eric Vloeimans, over het concert:

“Hartelijk dank dat jullie mij erbij wilden hebben in deze prachtige
band. Het was me een waar genoegen.”

Photo by Stephanie Rössel-Conradi

Op 3 augustus 2012 gaf het ensemble haar eerste concert in Turkije in de stad Antakya (de stad Antiochia uit de oudheid) waar Göksel opgroeide.

Op 7 oktober 2012 speelde het ensemble bij het TV programma Vrije Geluiden op Nederland 1.
Eind oktober 2012 ging het ensemble op tournee in Istanbul-Turkije waar ze vier concerten gaven.

In 2013 is het Göksel Yilmaz Ensemble gevraagd om de nieuwe dansvoorstelling SILK van het Internationaal Danstheater muzikaal te begeleiden. Göksel heeft speciaal voor deze voorstelling nieuwe muziek geschreven en traditionele nummers uit verschillende landen gearrangeerd. SILK vertelt het verhaal van zijde en de zijderoute. Het Göksel Yilmaz Ensemble en 11 dansers van het Internationaal Danstheater samen met topchoreograaf Jan Linkens gaven na een drukke voorbereidingsperiode meer dan 40 voorstellingen in theaters door heel Nederland.

Eind april 2014 werden ze uitgenodigd door het Erasmus Huis in Indonesië om daar SILK 3 keer uit te voeren in de steden Jakarta en Solo. De tour in Indonesië duurde 10 dagen en was een groot succes.

In het theaterseizoen 2014-2015 ging de samenwerking met het IDT verder met de uitvoering van de jeugdversie van SILK, genaamd Si-Lin, in verschillende theaters in Nederland.

Op 6 maart 2016 is het nieuwe album “Kan Zaman” uitgekomen gevolgd met 3 presentatie concerten in Rotterdam, Enschede en Amsterdam.

Het album “Kan Zaman” op 9 maart 2018 uitgebracht in Turkije onder major label Kalan Music. Momenteel is het Göksel Yilmaz Ensemble druk bezig met de voorbereidingen voor nieuwe projecten. 

Göksel Yılmaz Ensemble:

Göksel Yılmaz: zang, gitaar, saz en oud (TR, NL)
Anne Bakker: viool (NL)
Jacobus Thiele: percussie (D)
Sándor Kém: contrabas (HU)
Funda Yılmaz: zang (TR,NL)

Göksel Yılmaz werkt ook samen met:
Udo Demandt: percussie (D)
Peter Rikkers: Contrabass (NL)
Ferdinand Delcker: piano en accordion (D)
  

Webdesign: Hewigraphic